Skip links

Μόνωση τοίχων/πρόσοψης

Το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης ενέργειας σε μια ελληνική κατοικία αφορά τη θέρμανση και την ψύξη, κι αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και τα κτήρια που χτίστηκαν μετά το 1980 είναι κατά κανόνα πλημμελώς θερμομονωμένα, τότε η σημασία της θερμομόνωσης γίνεται προφανής.

http://195.251.42.65/dev/images/uploads/katoikies/monwsh_prosopshs/image002.jpg

Σχήμα 1: Θερμομόνωση σε τοίχο [Πηγή: ΑΠΘ – Καθ. Α. Παπαδόπουλος]

Οι τοίχοι, οι κολώνες και τα τοιχία αποτελούν δομικά στοιχεία που καθορίζουν τις θερμικές ανάγκες ενός κτηρίου, η ολοκληρωμένη θερμομόνωση των οποίων συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, αναβαθμίζει τη θερμική άνεση των κατοίκων, απαλείφει τις ζημιές από υγρασίες και μούχλες στα σημεία που υπάρχουν θερμογέφυρες αλλά και προστατεύει την κατασκευή από ρηγματώσεις, θραύσεις και τη θερμική καταπόνηση που υφίστανται.

http://195.251.42.65/dev/images/uploads/katoikies/monwsh_prosopshs/image004.jpg

Σχήμα 2: Θερμομόνωση σε τοίχο [Πηγή: ΑΠΘ – Καθ. Α. Παπαδόπουλος]

Η χρήση ολοκληρωμένων λύσεων θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος αποτελεί ουσιαστική δράση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, ανάλογα με το κτήριο και την περιοχή στην οποία βρίσκεται, ως και 55%.

Κατά την εφαρμογή θερμομόνωσης, εκτός των θερμικών χαρακτηριστικών του υλικού ή δομικού στοιχείου πρέπει να εξετασθούν διάφορες κατασκευαστικές και τεχνικές παράμετροι όπως

• τα απαιτούμενα θερμικά χαρακτηριστικά με τη σχετική πιστοποίηση,

• η επιθυμητή διάσταση (π.χ. πάχος υλικού),

• η θέση της επιφάνειας που πρόκειται να προστατευτεί,

• η θέση της μονωτικής στρώσης στο δομικό στοιχείο (εσωτερικά ή εξωτερικά),

• η συναρμογή και η θερμική σχέση με άλλα δομικά στοιχεία (ιδιαίτερα για την αποφυγή θερμογεφυρών).

Η επιλογή ενός θερμομονωτικού υλικού σχετίζεται και με παράγοντες που δεν περιλαμβάνονται στις φυσικές του ιδιότητες, όπως το κόστος αγοράς, η επάρκειά του στην αγορά, καθώς επίσης και οι δυνατότητες μεταφοράς και σωστής τοποθέτησής του.

Πηγή:

http://ktm.cres.gr/index.php/katoikies/monwsh-prosopshs

Βιβλιογραφία

1. ΠΕΤΕΠ 03-06-02-02: Θερμομονώσεις εξωτερικών τοίχων

2. ΠΕΤΕΠ 03-06-02-04: Συστήματα εξωτερικών θερμομονώσεων (ΣΕΘ) με διογκωμένη πολυστερίνη και λεπτά οπλισμένα οργανικά επιχρίσματα)

This website uses cookies to improve your web experience.
Μετάβαση στο περιεχόμενο