Κατά την ενεργειακή ανακαίνιση, μια σημαντική παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί η αντικατάσταση του συστήματος τεχνητού φωτισμού με φωτιστικά σώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται:
- Εξοικονόμηση ενέργειας. Στον φωτισμό εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί:
- με μείωση της εγκατεστημένης ισχύος δηλ. αποδοτικότερα συστήματα ή/και βελτιωμένο σχεδιασμό, είτε/και
- με μείωση του χρόνου λειτουργίας δηλ. προσωπική ευαισθητοποίηση ή/και υιοθέτηση συστημάτων ελέγχου.
- Βελτίωση συνθηκών οπτικής άνεσης καθώς και αισθητικής του χώρου με άμεση επίδραση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων.
- Μείωση κόστους συντήρησης λόγω της αυξημένης διάρκειας ζωής αλλά και απόδοσης των νέων συστημάτων φωτισμού.
Μια διαδικασία αντικατάστασης των συστημάτων φωτισμού με ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά σώματα, μπορεί να επιτύχει σημαντικά ποσοστά εξοικονομούμενης ηλεκτρικής ενέργειας στα κτήρια, διότι συνδυάζουν υψηλή φωτεινότητα με πολύ μικρή κατανάλωση κα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
Η εξοικονόμηση ενέργειας εξαρτάται από:
- την παλαιότητα του υπάρχοντος συστήματος φωτισμού
- το αν η αναβάθμιση θα γίνει με αύξηση/μείωση/διατήρηση των επιπέδων φωτισμού
- την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου
- την τροποποίηση του σχεδιασμού (π.χ. διαχωρισμός γενικού από τοπικό φωτισμό).
Δείτε εφαρμογές: http://ktm.cres.gr/index.php/epaggelmatika-ktiria/texnhtos-fwtismos/texnhtos-fwtismos-efarmogh/
Πηγή: ΚΑΠΕ- http://ktm.cres.gr/index.php/epaggelmatika-ktiria/texnhtos-fwtismos
ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αντικατάσταση Συµβατικών Στραγγαλιστικών Πηνίων (Ηλεκτροµαγνητικό ballast) µε Ηλεκτρονικά
Η χρήση ηλεκτρονικών ballast αντί των συµβατικών ηλεκτροµαγνητικών µπορεί να επιφέρει εξοικονόµηση ενέργειας της τάξεως του 15- 20%. Η µειωµένη κατανάλωση λόγω χρήσης ηλεκτρονικού ballast αποδίδεται κυρίως στην καλύτερη απόδοση λειτουργίας του λαµπτήρα, στη χαµηλότερη κατανάλωση ενέργειας στο λαμπτήρα και στις μικρότερες απώλειες ενέργειας στο ηλεκτρονικό ballast απ’ ότι στο ηλεκτροµαγνητικό. Τα συµβατικά ηλεκτροµαγνητικά ballast συνεισφέρουν στην εγκατεστηµένη ισχύ των λαµπτήρων που ελέγχουν µε ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 15%. Επίσης, µέσω των ηλεκτρονικών ballast στο σύστηµα φωτισµού δύναται να ρυθµιστούν περαιτέρω παράµετροι, όπως η ρύθµιση της φωτεινότητας του λαµπτήρα (dimming) µέσω αισθητήρων και ρυθµιστών φωτισµού, κάτι που δεν µπορεί να γίνει µε χρήση ηλεκτροµαγνητικών ballast.
Η εξοικονόµηση ενέργειας από την αλλαγή ηλεκτροµαγνητικών ballast µε ηλεκτρονικών προκύπτει από τη µείωση της εγκατεστηµένης ισχύος που αποφέρει η αλλαγή αυτή στο σύστηµα φωτισµού του κτηρίου.
Εγκατάσταση ∆ιατάξεων Ελέγχου & Αυτοµατισµού στο Σύστηµα Φωτισµού
Μέσω εγκαταστάσεων διατάξεων ελέγχου και αυτοµατισµού στο σύστηµα φωτισµού ενός κτηρίου µπορεί να επιτευχθεί µεγαλύτερη εκµετάλλευση του φυσικού φωτισµού έναντι της χρήσης του τεχνητού φωτισµού ή/και να επιτυγχάνεται αυτόµατη ρύθµιση παραµέτρων και λειτουργιών του συστήµατος τεχνητού φωτισµού, µε στόχο την εξοικονόµηση ενέργειας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα αποδεκτά επίπεδα φωτισµού για οπτική άνεση.
Η εκµετάλλευση του φυσικού φωτισµού αποφέρει σηµαντικά ενεργειακά οφέλη στην ενεργειακή κατανάλωση των κτηρίων. Μέσω εγκατάστασης αισθητήρων φυσικού φωτισμού σε κάθε διακριτό χώρο εργασίας που αναγνωρίζεται σε ένα δηµόσιο κτήριο, µετράται η υφιστάµενη ένταση του φυσικού φωτισµού και ρυθµίζεται η ένταση του τεχνητού φωτισµού, ώστε να συµπληρώνει όσο επιπλέον απαιτείται και να επιτυγχάνεται πάντα το επιθυµητό επίπεδο. Η ρύθµιση της έντασης τεχνητού φωτισµού γίνεται µέσω ρυθµιστή φωτισμού (dimmer). Ένα τέτοιο σύστηµα δεν προϋποθέτει την απαραίτητη ύπαρξη συστήµατος κεντρικής διαχείρισης κτιρίου (BMS), αλλά µπορεί να λειτουργήσει αυτόνοµα, με την υποστήριξη ηλεκτρονικών ballast για τη λειτουργία των υφιστάµενων φωτιστικών.
Η εφαρµογή αυτών των συστηµάτων αξιοποιεί το φυσικό φωτισµό και περικόπτει την άσκοπη λειτουργία του τεχνητού φωτισµού όταν οι χρήστες απουσιάζουν, επιφέροντας εξοικονόµηση ενέργειας στο φωτισµό 10% έως 20% ανάλογα µε τη χρήση του χώρου.
Πηγή: ΚΑΠΕ- Πρόγραµµα Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές «Κοινότητες»- Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης /Οδηγός Μελετών